Cu un scenariu din ce în ce mai competitiv, căutarea instrumentelor care adaugă avantaje în fața concurenței este extrem de importantă pentru stabilizarea oricărei afaceri. Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este automatizarea logisticii, care ajută la optimizarea proceselor interne ale companiei.
În plus, acest sistem ajută la asigurarea structurii necesare companiei pentru a concura, promovând mai multe beneficii. Acestea includ monitorizarea procesului logistic, reducerea costurilor, integrarea procesului și agilitatea.
Capacitatea de a oferi servicii rentabile este vitală pentru a rămâne pe piață și a depăși concurența. Din fericire, există multe tehnologii de automatizarea logisticii pe care companiile le pot folosi pentru a reduce costurile, îmbunătățind în același timp calitatea serviciilor.
Ce este automatizarea logisticii?
Automatizarea logisticii se referă la utilizarea tehnologiilor precum mașinile și software-ul logistic pentru a îmbunătăți eficiența proceselor logistice de la achiziții la producție, gestionarea stocurilor, distribuție, serviciul clienți.
Pe partea de mașini, gândiți-vă la vehiculele ghidate automat, la brațele robotizate și la sistemele automate de depozitare și recuperare, cum ar fi carusele și module de ridicare verticală. Iar din partea software-ului logistic, multe soluții ajută la vânzări, WMS (Warehouse Management System), CRM, facturare, contabilitate, business intelligence și multe altele.
După cum puteți ghici, sistemele de automatizarea logisticii reprezintă o oportunitate uriașă de creștere pentru afaceri.
De ce este importantă automatizarea logisticii?
În zilele noastre, vânzările de comerț electronic sunt mai mari ca niciodată, iar tendința nu arată semne de încetinire. Acest flux în continuă creștere din întreaga lume pune o presiune atât pe producători, cât și pe distribuitori. Pentru a rămâne competitive, companiile trebuie să-și eficientizeze procesele cât mai mult posibil. Dar se confruntă cu mai multe provocări legate de îndeplinire, serviciul pentru clienți și blocaje sistemice. Această ultimă provocare este deosebit de comună, mai ales când vine vorba de introducerea manuală a datelor.
Bonus: Vezi articolul pentru captarea automată a datelor pentru a afla mai multe.
Introducerea manuală a datelor este o pierdere de timp costisitoare. Angajații trebuie să examineze documentele pe hârtie sau digitale, apoi să tasteze sau să copieze și să unească datele într-o foaie de calcul sau într-un sistem. Aceasta este o sarcină lentă și repetitivă care scapă în atenția personalului dvs., ducând inevitabil la erori de-a lungul timpului. Potrivit unui studiu realizat de Stitch Labs, 62% dintre problemele de îndeplinire a inventarului sunt cauzate de eroare umană.
Costul introducerii datelor poate crește drastic atunci când aveți sute, dacă nu mii de documente de procesat pe lună. Pe lângă plata personalului, introducerea manuală a datelor poate genera alte costuri în mai multe moduri:
• Eroarea umană poate duce la decizii de afaceri neinformate și la deteriorarea reputației
• Procesarea documentelor complexe care necesită ajutor extern durează mai mult
• Serviciu mai lent pentru clienți
• Scăderea productivității cauzată de moralul scăzut al personalului
• Sancțiuni pentru erori de documentare
Companiile de logistică s-au luptat cu aceste probleme de zeci de ani. Din fericire, tehnologia a evoluat până la un punct în care automatizarea logisticii este acum posibilă.
Cum poate automatizarea logisticii să ajute compania să se extindă în timp ce economisiți bani?
Pe lângă reducerea costurilor, sistemele de automatizarea logisticii vă vor ajuta să îmbunătățiți eficiența generală a lanțului dvs. de aprovizionare, deschizând astfel calea spre extinderea afacerii dvs. Iată cum:
Reduceți costul proceselor manuale
Automatizarea logisticii economisește o cantitate masivă de sarcini repetitive, cum ar fi alegerea manuală sau introducerea datelor. Prin automatizarea proceselor ușoare, consumatoare de timp, echipele dvs. se pot concentra pe sarcini mai valoroase.
Reduceți erorile și costurile ridicate
Investițiile în soluțiile potrivite pentru afacerea ta pot reduce drastic eroarea umană și, astfel, poți preveni numeroasele costuri aferente acesteia. Automatizarea logisticii economisește managerilor și echipelor mult timp și efort, pe lângă prevenirea blocajelor, ceea ce se traduce prin costuri reduse și productivitate îmbunătățită. Vezi în articolul nostru de ce fiecare companie ar trebui să adopte captarea automată a datelor.
Oferiți un serviciu mai bun pentru clienți
Clienții caută întotdeauna cele mai ieftine și de încredere opțiuni. Automatizarea proceselor precum urmărirea tranzacțiilor, procesarea și generarea documentelor sau starea actualizată a expedierii vă poate ajuta să oferiți servicii mai rapide la un cost mai mic, făcându-vă mai competitiv în fața concurenței.
Vă puteți dezvolta afacerea
Întrucât automatizarea gestionează sarcinile repetitive cu mare acuratețe și oferă acces rapid la date, veți avea spațiu liber pentru a servi mai mulți clienți și a lua decizii strategice informate. Companiile mici (de exemplu un SaaS) care își automatizează procesele au potențialul de a concura cu companii mai mari și de a obține mai multe cote de piață.
Având în vedere aceste avantaje, s-ar putea să vă întrebați cum puteți începe implementarea sistemelor de automatizarea logisticii. Iată 5 sisteme de care poate beneficia afacerea ta.
Majoritatea sistemelor de automatizarea logisticii pot fi împărțite în două categorii: sisteme pe care le puteți implementa imediat și sisteme care necesită un consultant pentru a vă evalua nevoile și a proiecta o soluție personalizată.
Cele mai bune 5 sisteme de automatizarea logisticii pe care le puteți implementa
Software de captare a datelor
Prelucrarea datelor din documente este o parte vitală a lanțului de aprovizionare. Și așa cum am discutat mai sus, introducerea manuală a datelor este un proces consumator de timp, cu o probabilitate mare de erori. Alegeți software-ul de captare a datelor, o alternativă rentabilă care se ocupă de introducerea datelor pentru dvs.
Sisteme de control al stocurilor
După cum sugerează și numele, un sistem de control al stocurilor se ocupă de diferitele aspecte ale gestionării stocurilor, de la cumpărare la primire, expediere, urmărire, recomandare etc. Oferă o imagine de ansamblu 24/7 a mărfurilor sau materialelor depozitate, împreună cu notificări pentru recepție și expediere.
Analize predictive
47% dintre profesioniștii în logistică investesc în prezent în analiză predictivă. Acest sistem combină algoritmi matematici complecși, servere bazate pe cloud și chiar blockchain pentru a analiza datele și a produce modele de prognoză pentru cerere, strategii de preț, niveluri optime de inventar și frecvență optimă de expediere.
Deși analiza predictivă nu este cea mai ușor de implementat, rentabilitatea investiției poate fi uriașă. Cele mai importante firme de logistică îl folosesc deja pentru a determina vehiculele subutilizate, pentru a anticipa deciziile cumpărătorilor, de a planifica livrările în consecință, pentru a optimiza rutele de livrare și multe altele, economisind astfel milioane de dolari.
Robotică de depozit
Introducerea roboticii a fost o adevărată schimbare de joc pentru logistică în ultima vreme. Din ce în ce mai multe companii investesc în stivuitoare automate, roboți mobili, drone și sisteme automate de stocare și recuperare. Mașinile automate pot îndeplini sarcini într-un ritm constant și cu o mare acuratețe, reducând costul erorilor și îmbunătățind siguranța angajaților.
Software de logistică personalizat
Consultanții specializați în software de logistică pot conceptualiza și dezvolta o soluție personalizată cuprinzătoare, cu caracteristici adaptate nevoilor specifice ale companiei dumneavoastră. Caracteristicile comune includ gestionarea comenzilor și stocurilor, automatizarea proceselor, analize, finanțe, business intelligence, securitatea datelor și multe altele. Aceste companii oferă, de asemenea, suport continuu.
Acest sistem de automatizarea logisticii poate fi destul de costisitor și necesită mai mult timp pentru implementare decât soluțiile standard, deoarece o soluție personalizată trebuie să fie conceptualizată, dezvoltată și testată înainte de a putea fi implementată.
Sperăm că acest articol v-a oferit mai multă claritate asupra unei investiții complexe și că v-a format o perspectivă utilă asupra modului în care automatizarea logisticii va poate ajuta în dezvoltarea companiei dumneavoastră.